Területek


Mád geológiájának a kialakulása 14 millió évvel ezelőtt kezdődött a Pannon tenger mélyén. A tektonikus lemez a mai Bodrog folyótól nyugatra emelkedni kezdett, tovább töredezett és hatalmas területen indult meg a vulkanizmus. Községünkben a felszín közeli kőzetek alapvetően összesült riolittufák, amelyek főleg robbanásos vulkáni kitörésre utalnak. Több millió éven át erős utóvulkáni tevékenység, azaz gejzíresedés következett és a tufa tovább mineralizálódott; kvarc, agyagásványok (kaolin, montmorillonit, bentonit, illit) jöttek létre és Mád legfontosabb ásványa, a meleg vízben kikristályosodó zeolit, amely porózus szerkezete révén a többlet csapadékvizet a mélyebb rétegekbe vezeti és így a gyökerek szinte minden geológiai rétegből vehetik fel a teljes elemskálát tartalmazó nedvességet a talajból.

Mád község dűlői három, vulkáni kúpokból álló medencében helyezkednek el, így védve vannak az északi és nyugati szelektől, magasabb a páratartalom és a hőmérséklet, ami fokozott fotoszintézist eredményez. Jellemző talajközeg a vulkáni vörös agyag, a dombok felső részén erősen kőtörmelékes. Sok helyen kőteraszok és kőhalmok szegélyezik a szőlőparcellákat.

A pincészet jelenleg 25 hektár saját területtel rendelkezik, melyek jelentős része első osztályú dűlő. Tizenegy dűlőben dolgozunk, melyek nagy része Mádon található, de Tarcalon, Rátkán és Tállyán is rendelkezünk parcellákkal. 20 hektár termő ültetvényünk mellett 2 hektár új telepítéssel és 3 hektár melioráció alatt álló területtel rendelkezünk. Területeinknél azon kiemelt dűlőkre esett a választásunk, melyeket az 1700-as évek dűlőklasszifikációjától napjainkig a borvidék legjobb potenciálú területeiként tartanak számon.

A Szent Tamás, Percze, Nyulászó, Kővágó, Betsek, Király és Dongó dűlőkön fekvő területeink Első osztályú minősítést kaptak a Matolai féle besorolásban 1732-ben. Szintén kiemelt területeink a Birsalmás, Teleki és Szilvás dűlőkön elhelyezkedő rendkívül jó adottságokkal bíró parcelláink. Célunk, hogy a különböző talajszerkezetű dűlők egyedi ízvilágát megmutassuk. A dűlőkön belüli páratlan adottságú parcellákról további kis palackszámú tételekkel pedig a minőség és egyediség tekintetében legkiemelkedőbb borok elkészítése a cél.