A történet

A történet 14 millió évvel ezelőtt kezdődött.

Vulkáni tevékenységnek köszönhetően különleges geológiai képződmények alakultak ki. A termőhely különleges ásványi anyag tartalma lehetővé teszi, hogy itt készüljenek el a világ legjobb fehérborai.

A vulkáni tevékenységek körülményeitől függően eltérő alapkőzetek alakultak ki. A riolit, andezit, dácit, közepes és kemény tufák repedéseit sok helyen agyagásványok töltik ki. A terület gazdag zeolitban, bentonitban és kaolinban. Mindez együttesen eredményezi a mádi borok összetéveszthetetlen ásványos karakterét.

1500-as évek - A Szepsy család az 1500-as évektől készít borokat a Tokaji borvidéken. A Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet vezetője és főborásza ifjabb Szepsy István, 18. generációs borász.

1631 - Szepsy Laczkó Máté elkészíti az első Aszú bort az új áztatási eljárással.

1732 - a világ első minőség alapú dűlőklasszifikációja a Tokaji borvidékhez köthető. A Szent Tamás, Percze, Nyulászó, Kővágó és Király dűlőkön fekvő területeink Első osztályú minősítést kaptak a Matolai féle besorolásban.

1737 - a Tokaji borvidék királyi rendelet által lehatárolt terület.

17-19. század -a Tokaji borvidék első Aranykora. A Tokaji borok világszerte ismertté válnak. XIV Louis francia király mondta róla: "A királyok bora, a borok királya."

2000-es évek - a Szepsy Pincészet mádi száraz Furmint borai világszerte elismerésre tesznek szert azután, hogy idősebb Szepsy Istvánt már `Aszúkirály`-ként ismeri a világ.

2009 - Megalakul a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészetet. Tulajdonosai célul tűzték ki, hogy a mádi és a Mád környéki dűlőkről egyedi, a termőhelyet hűen bemutató borokat készítsenek.

2011 - Megszületik az első település szintű száraz bor, a Mád Furmint. A mádi integráció eredményeként létrejövő borhoz mára 26 dűlőről válogatjuk a Furmint fürtöket, hogy a településre jellemző ásványosságot kifejezzük.

"A borvidék új Aranykora elkezdődött."