Hírek

 

Megvan az 5. PLATINA ÉREM!
2016 óta minden Decanter világversenyről Platina érmet hozott el a Szent Tamás Pincészet.
2018 Mád Késői szüret 2016 DWWA 97 pont
2017 Szent Tamás 2013 DWWA 95 pont
2017 Aszú 2013 DAWA 95 pont
2016 Szent Tamás 2012 DWWA 95 pont
2016 3909 2011 DAWA 95 pont
A Platina érmet az ország legjobb borának ítélik oda.
A DWWA a világ legnagyobb borversenye.
„The Decanter World Wine Awards (DWWA) is the world`s largest and most influential wine competition."Újabb nemzetközi sikerek!

A New York International Wine Competition versenyen a mind a Mád Furmint 2015, mind a Mád Késői Szüret 2014 bort Double Gold - Dupla Arany Éremmel díjazták. A pincészetet pedig az Év Pincészete, Magyarország díjjal ismerték el.
Agrár Innovációs Díjban részesült a MÁD brand

A MÁD brand, a világ új íze innovációjáért Agrár Innovációs Díjat kapott a MAD WINE Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Az elismerést Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára adta át a Parlamentben. A szőlőbortermeléssel foglalkozó kft. borai kizárólag mádi termőterületekről származó alapanyagból készülnek. A vállalkozás Furmint, Hárslevelű és Sárgamuskotály fajtákkal dolgozik, ebből a Furmint mintegy 80 százalékot tesz ki.  A kizárólagos kézi szüretelésnek, valamint a fürtön belüli bogyóválogatásnak köszönhetően csak a legmagasabb minőségű alapanyag jut el a feldolgozóba. Az alapanyagot, majd később az érési fázisban lévő borokat mindvégig megóvják a legcsekélyebb oxidációtól is.   A MÁD brand megalkotásával egy új borkategória, a település szintű bor létrehozása volt a cél. A terméskorlátozással szüretelt, egészséges - botrytis-mentes - alapanyagból magas minőségben előállított bor reduktív eljárással készül. Így a Furmint szőlőfajta jellegzetességei és a termőhely geológiai egyediségét tükröző ízjegyek szignifikánsan megjelennek. A friss, gasztronómiában jól alkalmazható száraz bor, ilyen minőségben, stílusban és árszegmensben korábban nem volt elérhető a globális borkereskedelemben. A Magyar Innovációs Alapítvány - a Magyar Innovációs Szövetséggel közösen - a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, a Földművelésügyi Minisztériummal, a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával és a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanáccsal együttműködve - 25. alkalommal hirdette meg a MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ pályázatot. Az innovációs nagydíjon kívül további hat innovációs díjat adtak át az illetékes miniszterek, illetve intézményvezetők. A Magyar Innovációs Szövetség által alapított, a Magyar Innovációs Alapítvány által meghirdetett díjat az az intézmény, illetve vállalkozás kapja, amely az elmúlt évben a legnagyobb jelentőségű, nagy hasznot hozó innovációt valósította meg.   A bírálóbizottság a Magyar Innovációs Alapítvány Kuratóriuma által felkért tudósokból, vezető gazdasági szakemberekből áll. A 2016-ban elért többleteredmény/többletárbevétel, és egyéb műszaki, gazdasági előnyök mellett, az innováció eredetiségét, újszerűségét, illetve társadalmi hasznosságát, valamint a pályázat kidolgozottságának színvonalát  értékelték.


Szepsy 100 átadó

2016. december 3-án átadtuk a Szepsy 100 Úrágy 2015 válogatásokat. Magyarország legdrágább fehérbora három nap alatt talált gazdára előjegyzésben. A bor mérföldkőnek számít, mely szimbóluma a Furmint nemzetközi és hazai rendkívüli sikereinek. A 100-as szám arra utal, hogy Szepsy  István (65) és ifjabb Szepsy István (35) az idén együtt száz évesek  lettek.Magyarország Legjobb Fehérbora és Magyarország Legjobb Édes Bora ingyenes kiszállítással!

Rendeljen egy kartonnal a Decanter Platina díjas borokból és most díjmentesen kiszállítjuk Önnek, valamint részt vesz játékunkban, melyben karácsonyra a Szent Tamás Pincészet válogatás ajándékcsomagját sorsoljuk ki.
Szent Tamás Pincészet - Szent Tamás 2012 száraz furmint - 11 690 Ft/palack
Szent Tamás Pincészet - 3909 késői szüret 2011 - 7 490 Ft/palack
Az ár 6 palackos megrendelés esetén értendő. Vegyes karton rendelhető. A feltüntetett árak az Áfa-t tartalmazzák.
Várjuk megrendelését e-mailben: rendeles@szenttamas.hu, vagy telefonon: +0036 30 63 48 70

Szent Tamás 2012 - Decanter World Wine Awards - Platina - Best Hungarian White

3909 2011 - Decanter Asia Wine Awards - Platina - Best Sweet Tokaji


 

Szüret

 

A 2016-os szüretet szeptember közepén elkezdtük. A pezsgő és a száraz sárgamuskotály alapanyagát szüreteljük szeptember közepén, majd a tartályos erjesztésű borokhoz és a dűlőválogatásokhoz válogatjuk a fürtöket, végül a késői szüret és a botrytiszes édes borok szürete következik. A 2016-os évjáratban a szőlő minősége kiváló, ugyanakkor előrehaladott botrytisz fejlődés tapasztalható, mely a száraz boroknál fokozott válogatást igényel. A botrytiszes édes boroknak ideális lehet az évjárat.


Mádi Furmint Ünnep


A Mádi Furmint Ünnepen különlegességeket és ritkaságokat vonultatunk fel a Szent Tamás vertikális dűlőválogatások kóstolóján. A sorban lesz az a 2012-es Furmint is, amelyik a Decanter nemzetközi borversenyen a "Legjobb Magyar Fehérbor" címet kapta.
Időpont: szept. 3. - a kóstolók 12:00, 14:00 és 16:00 órakor kezdődnek.

Szent Tamás dűlő Hárslevelű 2012
Szent Tamás dűlő Furmint 2013
Szent Tamás dűlő Furmint 2012
Szent Tamás dűlő 86 parcella Furmint 2012
Szent Tamás dűlő Furmint 2011
Szent Tamás dűlő Furmint 2010
Szent Tamás dűlő Furmint 2009

Figyelem: regisztráció szükséges!
Részvételi díj: 5000 Ft/fő
Részvételi szándékát az alábbi e-mail címen jelezze: gintner.evelin@szenttamas.hu
Sikeres regisztrációját e-mail-ben igazoljuk vissza. Az eseményen korlátozott számban tudunk helyet biztosítani.
Helyszín: Mád, Batthyány u. 51., Szent Tamás Birtokközpont

Mindenkit szeretettel várunk!Egy hónap alatt öt arany és nagyarany érmet nyertek a Szent Tamás Pincészet borai nemzetközi borversenyeken.

Szent Tamás 2012 - Decanter World Wine Awards - Platinum - „Best Hungarian White Wine"
Dongó Szamorodni 2013 - Decanter World Wine Awards - Gold
Dongó Szamorodni 2013 - Vinagora  - Médaille d`Or
Mád Furmint 2015 - Korea Wine Challenge - Gold
Nyulászó Szamorodni 2013 - Vinagora - Grande Médaille d`Or
 

Tokaj Masterclass Svájcban


Ifjabb Szepsy István Svájcban tartott Tokaj mesterkurzust. Az eseményre a Schloss Au-ban került sor a Weinakademiker diplomaátadó ceremónia előtt. Az előadáson ifjabb Szepsy István kiemelte a borvidék utóbbi évtizedekben bekövetkezett dinamikus fejlődését, külöm figyelmet fordítva a száraz furmint nemzetközi sikereire. A kóstolósorban olyan különlegességek is helyet kaptak, mint a 2003-as Úrágya száraz furmint dűlőválogatás, a Dongó dűlőválogatott édes szamorodni, és 2006-os és 2007-es aszúborok is.


 

ProWein 2016Az idei ProWein rendezvényen is megjelentünk. Standunkon sikeres tárgyalásokat folytattunk már meglévő partnereinkkel négy kontinensről, valamint új kapcsolatokat létesítettünk. A három nap rengeteg szakmai élményt rejtett. A 2015-ös évjáratú Mád Furmint és a pincészet első szamorodni évjárata is bemutatkozott. A nemzetközi visszajelzések megerősítettek minket, hogy mind a száraz Furmint, mind a természetes édes borok további nemzetközi sikerek előtt állnak. Jövőre újra részt veszünk Európa legnagyobb boros szakkiállításán!


 

Ifjabb Szepsy István vehette át a Gál Tibor Emlékdíjat idén, a 11. Magyar Borok Bálján.
A Gál Tibor Emlékdíjra az Év Bortermelői jelölik a szakma fiatal tehetségeit. Ezt követően a nagyközönség szavazatai alapján dőlt el a díj sorsa.
Ifjabb Szepsy István így nyilatkozott a díj átvételét követően:

„Maga az emlékdíj egy olyan ember nevével fémjelzett, aki az életét és az egzisztenciáját tette fel arra, hogy a magyar borkultúra  előre haladjon. Gál Tibor generációja alapozta meg az újkori  technológiákat, módszereket, még a kereskedelmet is. Úgy gondolom, hogy a  díj elnyerésével méltónak tartanak arra, hogy folytassam, amit ők  kialakítottak: továbbvinni a kultúrát mindegy melyik borvidéken és  milyen szőlőfajtával. Ilyen tekintetben kell a mi generációnknak folytatnunk, amit elődeink elkezdtek.” 

 


 

Oscar díjSzívből gratulálunk a Saul fia Oscar díjához!
Örülünk, hogy sikerüket együtt ünnepelhettük Los Angeles-ben.
Büszkék vagyunk rá, hogy a film amerikai útját végigkísérhettük az Oscar díjért való megmérettetés során.


 

Mádi Furmint Február


2016. Február 20-án került megrendezésre a Mádi Furmint Február.
A rendezvény mesterkurzusán a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet és a Szepsy Pince közös előadást tartott.
A két pincészet közösen vállal szerepet a történelmi Úrágya dűlő értékeinek megjelenítésében. Ennek a közös munkának szimbólumaként megjelent a Szepsy 100 nevű bor. A 100-as szám utal arra is, hogy Szepsy István (65) és ifjabb Szepsy István (35) az idén együtt száz évesek lettek. A különlegességből 100 magnum palack kerül letöltésre, az előjegyzés hamarosan megkezdődik.


 

A Kővágó dűlő telepítés előtt

 

A Kővágó dűlőben a hidegben sem áll meg a munka. A történelmi első osztályú dűlő legjobb fekvésű parcelláját tavasszal telepítjük az egyedszelekciós kutatásaink alapján kiválasztott Furminttal.


 

A legjobb boroknak járó kitüntetést nyertük el a
Prestige Reserve Award versenyen


A Prestige Reserve Fehér fajtabor kategóriájában az ország három Caprice Diamond Award díjjal kitüntetett bora közül kettő a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészetből került ki!
A Dongó 2013 és a Percze 2013 elnyerte a legjobb boroknak járó oklevelet és a Caprice gyémántokkal ékesített kitűzőt.


 

Furmint Mesterkurzus Geisenheimben

 

Ifjabb Szepsy István Master of Wine-oknak és Weinakademikereknek tartott előadást a Geisenheim melletti Schloss Vollrads kastélyban tokaji furmint témában. A mesterkurzusra a Weinakademie Österreich vezetője, Josef Schuller MW kérte fel ifj Szepsy Istvánt. A legmagasabb szakmai körök is elismeréssel követik a furminttal elért eredményeket.

 


 

Nemzetközi tananyag lettünk

 

Furmint borainkat a világ legfontosabb borászképző és borszakértő képző intézményei is beépítik tananyagukba az utóbbi időben bekövetkezett dinamikus fejlődés eredményeképpen.
Az amerikai székhelyű Court of Master Sommeliers és az európai kontinens legnagyobb WSET oktatóközpontja, a Weinakademie Österreich is fontosnak tartja a kapcsolatot ifjabb Szepsy Istvánnal, és Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet száraz furmintot bemutató portfóliójának több elemét is ajánlja kóstolásra tananyagában. A település szintű Mád Furmint és a dűlőszelekciók egyaránt bekerülnek a legnagyobb presztízsű oktató központok tananyagába.
Shayn Bjornholm MS - Examination Director @ Court of Master Sommeliers
azért érkezett a Tokaji borvidékre, hogy a világ legrangosabb sommelier-képző intézetének tananyagát frissítse. Elmondása szerint a jövőben a Tokaji borvidék édes borai mellett nagy hangsúlyt kívánnak fektetni a száraz Furmint oktatására.

 Sztárséfek


alkotnak különleges fogásokat borainkhoz és szaklapok cikkeznek a mádi termőhelyekről, amelyeket boraink megjelenítenek. Egyre többen látogatnak hozzánk Mádra, hogy a Gusteau Étterem, az Aszúház és az Első Mádi Borház fogásaival összekóstolják borainkat. Legutóbbi rendezvényeinken Michelin csillagos séfek főztek közösen Horváth Gáborral a mádi gasztronómia emblematikus mozgatórugójával. Miguel Vieira, Pesti István, Széll Tamás és Sárközi Ákos éppúgy méltónak találta a mádi terroir tételeit arra, hogy nagyszerű fogásokat készítsen hozzá, mint Londonban Gordon Ramsay, a gasztronómia egyik legnagyobb világsztárja, akinek éttermeiben már három éve jelen vannak boraink.


 

Szüret

 

A mádi száraz borok 2015-ös szüretét október 2-án befejeztük.


 

Közös fejlesztésű Riedel Furmint pohár
A Tokaji Ősz rendezvényen gasztrotörténelmet írtunk a Mádi Aszúházban a Szepsy Apa-Fia borvacsorán, ahol 4 Michelin csillagos séf - Miguel Vieira, Széll Tamás, Sárközi Ákos, Pesti István - és Horváth Gábor készítette a fogásokat és Georg Riedel személyesen leplezte le az új, közös fejlesztésű Riedel Furmint poharat. Az esemény szakmai vezetője ifjabb Szepsy István volt 2015-ben.


„Teljesen új, hogy - most először - tudományos kutatást végeztünk a száraz furmint esetében a forma és a méret kialakításához, és egy a szokványostól nagyon eltérő, mondhatom talán azt is, hogy meglepő formával álltunk elő. Ennek a pohárnak az erőssége, hogy jól működik együtt a különböző típusú furmintokkal: a száraztól a félédesen át az édesig. A kezdet kezdetén a száraz furminthoz kezdtük megtervezni a poharunkat, és amikor kóstoltunk belőle más furmintot is, meglepetésünkre azt találtuk, hogy ezekkel is nagyon jól működik."- nyilatkozta Georg Riedel. 

 

Mádi Furmint Ünnep

 

A Mádi Furmint Ünnepen ifjabb Szepsy István mutatta be a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet borait az Aszúházban.
A helyszínen a kóstoló mellett tárlatvezetésen is résztvehettek az érdeklődők az Aszúház interaktív kiállításán.


 

Furmint RIEDEL pohár

 

A Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet együttműködik a Tokaj.hu csapatával és a RIEDEL-lel egyedi Furmint pohár kifejlesztésében. A több hónapja tartó fejlesztés elérkezett végső fázisába. Georg Riedel, a világ legmeghatározóbb kristálypohár gyárának tulajdonosa a kufsteini központból a Tokaji borvidékre érkezett, hogy a borvidék meghatározó szereplőivel végezze el a forma finomhangolását. Szeptember 18-án, a Tokaji Ősz rendezvényén lehull a lepel, hogy a Furmint pohár elindulhasson világhódító útjára.


 

Decanter World Wine Awards 2015

 

A Decanter World Wine Awards 2015 borversenyen a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet Dongó 2013 dűlőválogatása a nemzetközi szakértői zsűri értékelése alapján Regional trophy aranyérmet nyert.


 

Borszakértők a mádi dűlőkben


A ruszti borakadémia diplomakurzusának hallgatói két Master of Wine, Josef Schuller és Frank Smulders vezetésével tanulmányútra érkeztek Mádra. Meglátogattak mádi első osztályú termőhelyeket, megkóstolták a Szepsy Pince és a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet történelmi dűlőkről származó borait és hozzájuk illő ételsort élvezhettek a Gusteau Kulináris Élményműhelyben.


 

Rekord összeg a Nagy Tokaji Borárverés történetében

 

A Tokaji Borlovagrend szervezésében 2015. április 25-én megtartott Nagy Tokaji Borárverésen a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet 2013-as évjáratú Nyulászó 1-es hordó Édes Szamorodnija 4 000 000 Ft-ért kelt el!
A borárverés történetében Szamorodni kategóriában ez rekord összegnek minősül.

A bort az árverés előtt Mészáros Gabriella, nemzetközi borakadémikus és Ronn Wiegand Master of Wine is magasztalta. A tételt Ronn Wiegand  `real head-turner`-ként jellemezte, mely igazán nagy formátumú borok társaságában is kitűnik `nagyszerűségével`.


Az árverés utáni gálavacsorát a Gusteau udvar séfje, Horváth Gábor készítette.


 

 


A Decanter magazin 2015. májusi száma a MÁD Furmintot ajánlja 90+ pontszámmal.

A válogatásban egyedüli magyar borként nemzetközi borok előkelő társaságában szerepel település szintű borunk.


 

Kővágó Project

 

A mádi Kővágó dűlőben a melorációs fázisban folytatódnak a munkálatok. A területen a felső réteg átforgatása után a nagyobb kőzetek mozgatása megtörtént. A támfalak újjáépítése és a teraszok kialakítása következik.

 


 

Tokaj Grand

 

Nagy Tokaji Kóstoló

 

2015. 03. 28.

 

Corinthia Hotel Budapest

 

A Tokaj Grand Nagy Kóstoló rendezvényen vettünk részt 2015. március 28-án a Corinthia Grand Hotel Royal-ban. A rendezvényen a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, a Gusteau Kulináris Élményműhely, az Első Mádi Borház és Bisztró és a Botrytis Hotel közös standon mutatkozott be.

A Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet Percze Furmint 2013 és 3909 Késői szüret 2011 tételeinek kóstolására nyílt lehetőség a bálteremben.

Ifjabb Szepsy István a Tokaji Ősz mesterkurzuson mutatta be a pincészet filozófiáját és a MÁD Furmintot.


A ProWein 2015 szakkiállításon jártunk: